Reistips om Nederland te ontdekken

Wanneer de meeste mensen denken aan Nederland, denken ze aan Amsterdam met zijn beroemde rode lichten en “koffie” winkels, windmolens, en tulpen. Maar er is veel meer in het land dan dat. Nederland is een klein land gevuld met historische bakstenen gevuld en geplaveide steden, een onderling verbonden systeem van kanalen (je kunt reizen het grootste deel van het land gewoon via de kanalen), mooie en uitgestrekte landbouwgrond, iconische windmolens, en zelfs sommige aangename stranden. Het is een van mijn favoriete landen in de wereld. Of je nu gaat backpacken in Nederland of gewoon op budget reist, de kleine omvang van het land maakt het gemakkelijk om je te verplaatsen. De meeste reizigers komen naar Nederland en feesten alleen in Amsterdam voor een paar dagen, maar door dit te doen, missen ze veel van wat het land te bieden heeft. Als je de tijd neemt om de steden te verkennen, ontdek je een land dat je elk jaar weer terug laat komen.

In deze reisgids geef ik je een aantal tips over hoe je je kunt verplaatsen in Nederland.

Openbaar Vervoer

Het is gemakkelijk om het openbaar vervoer te gebruiken om je te verplaatsen in de steden van Nederland. De tarieven voor een enkele reis beginnen bij €2,50 EUR. Al het openbaar vervoer maakt gebruik van een OV-chipkaart. Voor een retourtje gebruikt u een wegwerpkaart ter waarde van €4,80 EUR voor twee ritten.

Nederland staat bekend als een van de beste fietssteden ter wereld, en fietsen zijn hier dan ook gemakkelijk te huur. Je kunt fietsen huren vanaf ongeveer €10 EUR per dag (maar de meeste plaatsen vragen een borg die je terugkrijgt wanneer je de fiets terugbrengt).

Uber is beschikbaar in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Daarnaast kun je ook lokale taxi’s nemen zoals Taxi Voorburg als je je niet in het centrum bevindt en geen Uber kan vinden.

Trein

Nederland is zo klein dat alle belangrijke toeristische bestemmingen in het land binnen 2,5 uur met de trein te bereiken zijn vanuit Amsterdam. Het nationale spoorwegsysteem is de Nederlandse Spoorwegen. Je kunt vanaf Amsterdam Schipol Airport ook gemakkelijk rechtstreeks naar bestemmingen als Rotterdam of Utrect, en je hoeft nooit lang te wachten. Treinreizen in Nederland is een lust voor het oog!

Je kunt de officiële spoorwegsite gebruiken om reisroutes en ticketprijzen op te zoeken. Intercity treinkaartjes in Nederland zijn goedkoop en kosten tussen de €12-30 EUR, hoewel ze voor super korte afstanden zo weinig als €5 EUR kunnen zijn. Amsterdam naar Rotterdam kost €26 EUR en duurt 40 minuten en Amsterdam naar Den Haag kost €7 EUR en duurt 50 minuten.

De nationale spoorwegdienst heeft ook speciale reisprogramma’s voor reizigers. Hiermee kun je onbeperkt reizen gedurende een periode van opeenvolgende dagen (zoals onbeperkt reizen van 3 dagen gedurende 10 opeenvolgende dagen). Een Summer Tour Plus geeft je zelfs toegang tot het openbaar vervoer zoals trams en bussen. Prijzen beginnen rond de €65 EUR tot €100 EUR.

Bus

Bussen zijn een andere betaalbare manier om je door Nederland te verplaatsen, maar ze zijn niet zo snel of efficiënt. Flixbus heeft de neiging om aanzienlijk goedkopere prijzen te leveren. Een rit van Amsterdam naar Rotterdam kost u slechts €6 EUR, of Amsterdam naar Den Haag is €5 EUR.

Lees ook: Is camerabewaking een inbreuk op privacy?