Is camerabewaking een inbreuk op privacy?

We leven in een constante dreiging van aanvallen van solistische schutters tot suïcidale bommenwerpers. Om veiliger te leven, installeren we beveiligingscamera’s van ipcamerainstallatie.nl in en buiten ons huis.

In een debat over de vraag of er bewakingscamera’s moeten worden geplaatst in openbare ruimten, zoals scholen, winkels, bibliotheken, luchthavens, bars en clubs, voelen sommige mensen zich veiliger met de camera’s, terwijl andere burgers en privacyvoorvechters zich nerveus voelen over het feit dat ze elke keer dat ze in het openbaar zijn, onder toezicht staan.

Laten we eens kijken naar de voors en tegens van CCTV op openbare plaatsen.

Voordelen

  • Verbetering van de openbare veiligheid
  • De criminaliteit verminderen
  • Help criminelen te vangen
  • Bewijs leveren en aanwijzingen verzamelen
  • Breng gemak voor het dagelijks leven

Nadelen

  • Ze worden gemakkelijk misbruikt
  • Hun doeltreffendheid wordt betwijfeld
  • Openbaar cameratoezicht is duur

Is camerabewaking een inbreuk op de privacy?

In een openbaar bewakingscamera’s goed of slecht debat is de eerste vraag of de bewakingscamera’s op openbare plaatsen een inbreuk op de privacy zijn.

42% zegt ja en 58% zegt nee, volgens de debeate.org in de bewakingscamera’s en privacy discussie.

Als je op straat loopt, in je auto rijdt of met vriendjes en vriendinnetjes rondhangt, word je in de gaten gehouden met camera’s die in het openbaar zijn geplaatst. Zo ontstaat een compleet beeld van het privéleven van een individu. We hebben allemaal een privéleven en we willen niet dat anderen of de overheid het weten.

Toch helpt openbaar toezicht wel met het onderzoek en beschermt het ons. Er zijn geen wetten die het plaatsen van bewakingscamera’s op openbare plaatsen verbieden. En meer dan de helft van de onderzochte burgers denkt dat camera’s geen inbreuk op de privacy zouden vormen als ze op plaatsen werden geplaatst die niet privé zijn, zoals op de parkeerplaatsen of in het bedrijfsleven.

In feite zijn de wetten op bewakingscamera’s op openbare plaatsen schaars en slechts enkele staten in de Verenigde Staten passeren standbeelden die het publieke gebruik van de videobewaking reguleren.

Zo kan de politie bijvoorbeeld alleen gebruik maken van videobewaking als onderdeel van het onderzoek naar de vermeende criminelen na het verkrijgen van een bevelschrift van de lokale autoriteiten.

Het plaatsen van verborgen beveiligingscamera’s op openbare plaatsen, zoals badkamers, kleedkamers en andere plaatsen waar een individu een redelijke verwachting van privacy heeft, is echter in de meeste gevallen verboden.

Lees ook: De vele voordelen van robot grasmaaiers