Waarom zou je het mediterrane dieet volgen?

Het mediterraanse dieet is een levensstijl eetpatroon dat sterk gecorreleerd is met ziektepreventie en een lang leven.

In de jaren 1960 ontdekten onderzoekers dat mensen die in het Middellandse Zeegebied leefden aanzienlijk minder chronische ziekten hadden, zoals hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Er zijn veel factoren die bijdragen aan deze lagere ziektecijfers, waaronder voeding, sociale invloeden en lichaamsbeweging. Tientallen jaren van onderzoek tonen aan dat mensen in het Middellandse Zeegebied een verscheidenheid aan volledig, minimaal verwerkt en plantaardig voedsel consumeren, wat bijdraagt aan hun lange en gezonde leven.

Lees hieronder waarom het goed is om een mediterraans dieet te volgen.

Aanpasbaar aan elke keuken

Je hoeft niet in Griekenland, Italië of Spanje te wonen om te genieten van de voordelen van het Mediterrane Dieet. Hoewel mensen in deze landen waarschijnlijk gemakkelijker toegang hebben tot Italiaanse delicatessen zoals vers geperste olijfolie en de vangst van de dag zeevruchten, maken de wereldwijde distributieketens en moderne kruidenierswinkels het mogelijk om van veel van deze voedingsmiddelen te genieten, zelfs in de niet aan zee grenzende staten van het middenwesten van de Verenigde Staten.

En omdat dit dieet zich richt op voedselgroepen in plaats van specifieke voedingsmiddelen, hoef je niet eens van de Griekse keuken, de Italiaanse keuken of Spaanse gerechten te houden om het mediterrane dieet te volgen. Wil je een hamburger? Prima! Maak een op bonen gebaseerde patty, top met verse avocado, tomaat, uien en champignons, en plaats tussen twee volkoren broodjes. In plaats van frietjes, serveer met een kant van geroosterde zoete aardappelen of een lichte en frisse salade met gehakte amandelen, aardbeien en olijfolie. Fruit, groenten, volle granen, bonen, noten, zaden, en gezonde oliën – deze maaltijd heeft het allemaal!

Gemakkelijk te volgen

In tegenstelling tot de meeste diëten die zich richten op het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen of voedselgroepen, het tellen van macronutriënten, of het bijhouden van calorieën, is het Mediterrane Dieet een dieet van inclusie.

In plaats van voor te schrijven wat niet te eten, richten de mediterrane eetprincipes zich meer op wat wel te eten. Eet meer fruit, meer groenten, meer volle granen, meer bonen, meer noten en zaden, en meer gezonde oliën.

Budgetvriendelijk

Plantaardig voedsel is over het algemeen goedkoper dan dierlijke producten, dus een mediterraan eetpatroon kan ook duurzamer zijn voor jouw budget.

Natuurlijk zijn er bepaalde mediterrane voedingsmiddelen, zoals verse artisjokken, ambachtelijke olijfolie, of gepelde pistachenoten, die vrij duur kunnen zijn en je mogelijk kunnen weerhouden van het volgen van een mediterraan dieet.

Als je echter een Mediterraans boodschappenlijstje met een budget aan het samenstellen bent, zijn ingrediënten zoals gedroogde bonen, diepvriesgroenten, vis in blik en volle granen relatief goedkoop en nog steeds in aanmerking komend als Mediterraanse voeding. Kies ingrediënten die binnen jouw budget passen.

Lees ook: Voordelen van Virtual Reality in Escape Rooms