Voordelen van het bezit van een rolstoeltoegankelijke auto

Rolstoeltoegankelijke auto’s zorgen voor meer mobiliteit voor zowel rolstoelgebruikers als hun verzorgers. Of je nu naar de kruidenier gaat of naar de dokter, een rolstoelbus brengt je waar je heen moet – of je nu een handbewogen rolstoel of een elektrische rolstoel nodig hebt.

Veel mensen hebben moeite met het idee om een rolstoeltoegankelijke auto te kopen, omdat de kosten meestal hoog zijn en het misschien niet zo leuk is om ermee te rijden. Maar het bezit van een rolstoeltoegankelijke auto brengt verschillende voordelen met zich mee.

Minder pijn

Bij rolstoeltoegankelijke auto’s hoef je meestal niet over te stappen van de rolstoel naar de autostoel. Dit voorkomt onnodige druk op de schouders (als de rolstoelgebruiker zijn eigen transfer maakt) of de rug (als de transfer door een verzorger wordt gemaakt).

Tijdsbesparing

Een rolstoelgebruiker in een auto krijgen met een oprijplaat of liftsysteem is meestal gemakkelijker en efficiënter dan proberen om zowel de rolstoelgebruiker als de stoel apart in een auto te krijgen.

Meer ruimte

Rolstoelbussen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, merken en modellen, en ook in een grote verscheidenheid aan afmetingen. Uiteraard is er een minimumafmeting, want het voertuig moet een rolstoel kunnen vervoeren met de gebruiker erin en een chauffeur.

Meer vrijheid

Als je kunt rijden, kun je met een mobiliteitsvoertuig gaan en staan waar je wilt en doen wat je wilt zonder al te veel hulp. Het maakt ook het werk van een verzorger eenvoudiger, wat betekent dat rolstoelgebruikers bijna overal mee naartoe kunnen worden genomen.

Mogelijke financiering

Hoewel mobiliteitsbusjes meer kunnen kosten dan standaardvoertuigen, zijn er programma’s beschikbaar van de overheid of andere groepen voor mensen in bepaalde situaties of met bepaalde aandoeningen. Als je geen hulp kunt vinden, bieden veel dealers rolstoeltoegankelijke voertuigen te huur aan voor veel minder, zodat je ze kunt huren wanneer je ze nodig hebt.

Lees ook: Reistips om Nederland te ontdekken