Hoe werkt Belastingheffing in Nederland?

De Nederlandse overheid haalt het grootste deel van haar inkomsten uit belastingen. Het Ministerie van Financiën is verantwoordelijk voor de uitvoering van de nationale belastingwetgeving, terwijl de Belastingdienst zorgt voor de daadwerkelijke uitvoering van de wetgeving. Als je geld verdient terwijl je in Nederland woont, ben je verplicht om belasting te betalen.

Voor meer vragen over belastingen kun je de Belastingdienst bellen.

Een korte geschiedenis van de belastingen in Nederland

Mensen in Nederland betalen al eeuwenlang belasting. In de 18e eeuw was de Nederlandse overheid verzekerd van inkomsten door het belasten van noodzakelijke goederen als brandhout, zeep, zout, graan, vlees, wijn, turf, kolen en wol. Destijds betaalden de mensen hetzelfde bedrag aan belastingen, ongeacht hun inkomen.

In 1806 voerde Alexander Gogel, de toenmalige minister van Financiën, een systeem van algemene belastingen in. Pas in 1914 werd de inkomstenbelasting ingevoerd. Het doel van deze belasting is om mensen te belasten op basis van hun inkomen. Hoe meer geld je verdient, hoe meer belasting je moet betalen.

In 1934 voerde Nederland voor het eerst een omzetbelasting in. Deze belasting is in 1968 vervangen door de omzetbelasting. In 1964 werd er een loonbelasting ingevoerd.

Belastingdienst

De Belastingdienst is de belastinginning en de douane van Nederland. Zij maakt deel uit van het Ministerie van Financiën. Zij zorgt ervoor:

  • De invoer, uitvoer en doorvoer van goederen.
  • Het opsporen van fraude (fiscaal, economisch en financieel).
  • Het heffen en innen van belastingen.
  • Het uitbetalen van uitkeringen in verband met het inkomen voor de kinderopvang, de huur en de gezondheidszorg.

Belastingadviseurs in Nederland

Het doen van je belastingen is niet leuk. Dat geldt voor de meeste Nederlanders, laat staan voor expats. Zelfs de Belastingdienst geeft dit toe, vandaar hun slogan: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker (we kunnen het niet leuker maken, maar we kunnen het wel makkelijker maken).

Lees ook: 2 belangrijke punten om te weten bij beleggen in vastgoed