Hoe kan ik me uitschrijven voor ongewenste e-mail?

Als u van een mailinglijst af wilt, is het verwijderen van berichten niet genoeg. Hier is hoe u ongevraagde, maar legale e-mail kunt dwingen om u niet langer lastig te vallen.

De kans is groot dat uw e-mail inbox een mix is van belangrijke berichten, verzendberichten, factureringswaarschuwingen, nieuwsbrieven die u nooit leest en andere gemakkelijk te negeren missieven.

Maar spam sluipt binnen. Soms doet u het zelf – voer uw e-mailadres in om die wedstrijd te winnen – en soms doen anderen het voor u. Bedankt voor die blank-of-the-ma-maillijst van de club, oma. Gelukkig zijn er makkelijke manieren om ongewenste e-mails te doden, en er is geen sprake van het sturen van scheldwoorden naar de afzender.

Uitschrijven van links

De schoonste manier om van een lijst af te komen is door gebruik te maken van de ingebouwde afmeldingsoptie. Die link staat meestal onderaan het bericht, in een klein lettertype of is gemaakt om niet eens op een link te lijken, zodat u beter geabonneerd kunt blijven.

(De kans dat de afmeldlink een truc is – een manier om te bevestigen dat u een echte persoon bent – is laag. Maar wees slim; als iets er niet goed uitziet in een bericht, verwijder het dan gewoon).

Uitschrijfdiensten

Wil je je uitschrijven voor de post in een grote partij? Verschillende diensten – zoals Direct Opzeggen – maken het mogelijk. Het nadeel is dat u deze diensten volledig toegang moet geven tot uw inbox om berichten te vinden met een afmeldingsoptie; soms zijn dat ook uw contactpersonen.

Google Gmail

Gmail maakt het makkelijk om je uit te schrijven op het bureaublad. Wanneer het een werkende afmeldlink in een bericht opmerkt, plaatst het zijn eigen afmeldlink bovenaan het bericht, vlak naast het adres van de e-mail van de afzender. In feite verschijnt hij soms in plaats van het Spam-icoontje in de werkbalk. Klik erop en er verschijnt een gigantische uitschrijfknop.

Op de mobiele telefoon tikt u op het drie-puntmenu bovenaan; als de afzender een eenvoudige afmeldingsoptie biedt, verschijnt het woord Unsubscribe in het menu.

Microsoft Outlook

Prominente afmeldlinks zijn ook te vinden op Outlook.com en de Outlook-apps. Op het web staat: “Krijgt u te veel e-mail? Uitschrijven” bovenaan een ondersteund bericht.

Apple’s iOS Mail-app

Zoek op de ingebouwde iOS Mail app naar een banner met de tekst “Dit bericht komt uit een mailinglijst. Schrijf u uit” boven op uw berichten, die de afzender zal e-mailen met het uitschrijvingsverzoek.

Lees ook: 2 Pro Tips om uit een Escape Room te komen