Gezondheidsvoordelen van essentiële Italiaanse ingrediënten

De Italiaanse keuken heeft een rijke geschiedenis, gecultiveerd sinds de tijd van de oude Romeinen. Als een van de oudste en meest gerespecteerde tradities in de culinaire wereld, omvat de Italiaanse keuken een breed scala aan regionale smaken en is gewijd aan bereidingen die de integriteit van verse ingrediënten behouden. Met essentiële ingrediënten zoals olijfolie, kleurrijke groenten en fruit, zeevruchten en volle granen maar ook desserts als tiramisu en panettone wordt de Italiaanse keuken ook beschouwd als een van de heerlijkste en gezondste ter wereld. Wanneer ze in het gezelschap van vrienden en geliefden op een ontspannen manier worden gegeten, zorgen de traditionele Italiaanse maaltijden voor stress en worden er urenlang van genoten.

OLIJFOLIE

Olijfolie, een van de belangrijkste vetten in de Italiaanse keuken, wordt al duizenden jaren geconsumeerd en heeft een groot aantal voordelen voor de gezondheid. Polyfenolen, een soort van antioxidant, die in olijfolie wordt aangetroffen, blijkt het slechte cholesterolgehalte te verlagen en het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker te verminderen.

TOMATEN

Tomaten zijn essentieel in de Italiaanse keuken, ze verschijnen vers in salades of worden gekookt in hartige sauzen. Hoog in vitamine A en C, kalium, foliumzuur en lycopeen (een hart-gezonde antioxidant), zijn tomaten in verband gebracht met het voorkomen van bepaalde vormen van kanker. Tomaten zitten vol met antioxidanten, die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen die celbeschadiging veroorzaken.

KNOFLOOK

Knoflook wordt door de oude Romeinen beschouwd als een magisch voedingsmiddel en is door antropologen al 5000 jaar geleden opgespoord en is van fundamenteel belang in de Italiaanse keuken. Knoflook heeft antibiotische en schimmelwerende eigenschappen en is goed voor de gezondheid van de haard, terwijl het ook de hoge bloeddruk en het hoge cholesterolgehalte verlaagt.

BALSAMICO AZIJN

Bereid in houten vaten zoals wijn, is balsamico azijn gemaakt van druiven, is laag in calorieën, en biedt vele voordelen voor de gezondheid. Balsamico azijn blijkt de bloeddruk te verlagen, de bloedsuikerspiegel gezond te houden (wat het risico op diabetes verlaagt) en het cholesterolgehalte te stabiliseren. Het is ook bekend dat het de spijsvertering bevordert en migraine verlicht.

WHOLE GRAINS

Hele ongeraffineerde granen zijn overvloedig aanwezig in de Italiaanse keuken en bieden de voordelen van vezels, magnesium en vitamine E. Van hele granen is bekend dat ze de spijsvertering en de gezondheid van het hart bevorderen, het cholesterolgehalte verlagen en het risico op diabetes verlagen door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Lees ook: Toeristische attracties van topkwaliteit in België