De relatie tussen geestelijke gezondheid en sport

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de relatie tussen geestelijke gezondheid en sport. Het is bekend dat lichaamsbeweging helpt bij depressie en angst. Als gevolg daarvan is er een heel veld, de zogenaamde oefenpsychologie, geëvolueerd met behulp van een mental coach.

Ook blijkt dat jongeren met aandachtstekort stoornissen sport als uitlaatklep kunnen vinden als ze zich niet op andere activiteiten kunnen richten. Het lijkt dan ook logisch dat veel mensen met een psychische aandoening naar sport kunnen navigeren.

Bepaalde sporten kunnen eerder mensen met psychische problemen aantrekken dan andere. Lichaamsbouw kan bijvoorbeeld mensen met eetstoornissen of lichaamsdysmorfische stoornissen aantrekken en voetbal of boksen kan mensen aantrekken die last kunnen hebben van woedestoornissen. Tegelijkertijd kan sport een vorm van verslaving worden voor mensen die lijden aan verslavingsproblemen en kunnen mensen met een obsessief-compulsieve stoornis zich aangetrokken voelen tot de routine van het sporten.

Alle sporten hebben een belangrijke psychologische component en de deskundigen op het gebied van sportpsychologie zijn voortdurend op zoek naar manieren om de prestaties van sporters te verbeteren door middel van psychologische vaardigheidstraining. Ik denk echter dat het even belangrijk is dat wij allen die bij sporten betrokken zijn, ook de basisprincipes van de klinische psychologie begrijpen. Zelfs wanneer sporters niet met een psychische aandoening gaan sporten, is het waarschijnlijk dat wedstrijdsporten de voorwaarden scheppen die geestelijke gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Presteren op het hoogste niveau is stressvol en veeleisend, en de druk om te slagen kan angststoornissen veroorzaken. Overtraining kan psychologische uitputting en slaapstoornissen veroorzaken en verliezen kunnen depressieve stoornissen veroorzaken. Het is belangrijk dat trainers en coaches weten wanneer ze sporters moeten doorverwijzen naar professionele clinici en counselors voor behandeling.

Geestesziekten kunnen een ernstig en levensbedreigend probleem worden. Het kan levens en carrières vernietigen. Personen die aan deze aandoeningen lijden, kunnen zichzelf vaak niet helpen en de waarschuwingssignalen niet zien. Ze kunnen hun symptomen ontkennen en beginnen met zelfmedicatie met alcohol en drugs, of proberen om met veel zelfdestructief gedrag om te gaan. Geestesziekten leiden ook vaak tot sociale problemen zoals relatiecomplicaties en isolement. Het wordt een draaiende cyclus die moeilijk te doorbreken is. Daarnaast kunnen psychische stoornissen zich ook manifesteren als lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn en andere pijnen die geen andere duidelijke oorzaken hebben.

Als sportprofessional kunnen we helpen om geestesziekten te voorkomen door er vroegtijdig op in te spelen en omstandigheden te creëren waarin het aanvaardbaar is om er openlijk over te praten. We kunnen onszelf informeren over de waarschuwingssignalen en clinici inhuren om met onze sporters samen te werken. Geestesziekten mogen geen taboe zijn. We kunnen erover praten en het accepteren als een realiteit en als onderdeel van de menselijke conditie.

Lees ook: Taxi’s nemen vanuit/naar Leiden