De geneugten van het bezitten van een kat

Het bezitten van een kat kan een zeer lonende relatie zijn. Een kat heeft het vermogen om zowel jouw zenuwstelsel te kalmeren als een onmiddellijke uitlaatklep te bieden voor plezier en spel. Hoewel katten onafhankelijke dieren zijn die graag op hun eigen voorwaarden scharrelen en op onderzoek uitgaan, zijn ze ook erg aanhankelijk met hun baasjes en mensen die ze vertrouwen.

De meeste katten vinden het heerlijk om zich aan het eind van een lange dag op jouw schoot op te krullen terwijl je televisie kijkt of een boek leest. De eenvoud van deze handeling kan een automatische afgifte van de juiste chemische stoffen aan jouw hersenen veroorzaken, waardoor je rustig de avond kunt beginnen zonder het gewicht van de wereld op jouw schouders. Elke katteneigenaar zal je vertellen hoezeer hun harige vriend hen helpt om te ontspannen en tot rust te komen. Terwijl veel mensen genieten van het gezelschap van honden, kan een kat meer een verworven smaak zijn – maar eenmaal verworven, is het een moeilijke smaak om te verliezen.

Waarom zijn katten geweldige huisdieren?

De veelzijdigheid van kattenbezit is een van de redenen waarom zo veel mensen genieten van het gezelschap van een kat. Katten zijn geweldige huisdieren, of je nu in een groot huis woont of in een klein appartement, en ze bieden al het plezier en het spel van grotere dieren. Als je overweegt een kat te nemen, zijn dit enkele van de belangrijkste voordelen:

Katten zijn onderhoudsarm

Misschien wel de meest aantrekkelijke eigenschap van katten is dat ze minder onderhoud vergen en minder kosten dan honden, die uitgelaten moeten worden, getraind moeten worden, vaak verzorgd moeten worden en meer speelgoed en aandacht nodig hebben. Katten zijn ook perfect voor appartementen of in de stad. Ze hebben niet veel ruimte nodig om te spelen en op ontdekkingstocht te gaan – neuzen door de hoekjes en gaatjes van je keuken houdt ze uren bezig.

Ze zijn stil

Katten hebben de neiging te miauwen als ze honger hebben, maar je hoeft je zelden zorgen te maken dat je wakker wordt of wordt afgeleid van een taak door een kat die om aandacht bedelt. Dit maakt ze een ideaal huisdier als je bijvoorbeeld thuis werkt of overdag dutende kinderen hebt.

Ze zijn onafhankelijk

Een kat is er voor jou als jij hem nodig hebt, maar hij is ook prima in staat zichzelf te vermaken. De meeste hebben geen constante aandacht nodig – of willen die – en je zult nooit schuldbewuste puppyogen van een kat hoeven verdragen.

Ze houden jouw huis vrij van ongedierte

Je weet waarschijnlijk al dat katten graag op knaagdieren jagen. Maar het zijn ook natuurlijke insectenverdelgers. Veel katten vinden het heerlijk om insecten zoals huisvliegen en spinnen uit te roeien, bijna alsof ze ervoor betaald worden.

Ze hebben een lange levensduur

De moeilijkste fase van huisdierbezit is het afscheid van jouw geliefde metgezel. Hoewel je waarschijnlijk nog steeds langer zult leven dan een kat, betekent hun langere levensduur dat je meer tijd met ze doorbrengt, tot wel 20 jaar in feite.

Lees ook: Redenen om je eigen DIY Diamond Art Kit te kopen